|
Som dreng lærte Carl sig at lave en pilefløjte, som han brugte på markerne omkring Bramstrup Gods, hvor han som nævnt var gåse/hyrdedreng.
Han fandt et sted i skoven, hvor der voksede piletræer. Det var ofte være i nærheden af vand (bæk, å eller sø) – eller på fugtig bund.
Her snittede han selv pilefløjten - eller flere. Det var ikke helt let, men han var god til at snitte fløjter, med sin selvlavede dolk.
Når han kom ud på marken, stod han stille og lyttede efter "fløjte-lyde". Det var mange forskellige fuglestemmer, og vindens susen i trækronerne.Så fandt han ind i rytmen, og fløjtede sammen med fuglene sang.
Nattergalen
Nogle siger, at når nattergalen begynder at fløjte (det gør den 5. maj) så skal man skære sig en pilefløjte – og spille med den natten lang.
Snit dig en Pilefløjte
Du kan også snitte dig en pilefløjte til foråret, hvor piletræerne springer ud (frem til Skt. Hans)
Vandet løber i tynde rør lige inde under barken. Det løber op igennem stammen og grenene, og ud til knopperne hvor blade og blomster gør sig parate til at springe ud. Vandet – eller saften – løsner barken, så den er let at få af. Det bruger du, når du skal snitte en pilefløjte.
Snit en frisk kvist af røn eller pil. Rønnen er ofte lettere at finde og egner sig bedre end pil, fordi kvistene er mere lige og har færre ujævnheder.
- Kvisten bør være 2-3 cm tyk og have en længde på ca. 7 cm uden kviste eller knopper. Den ene ende af kvisten skæres over på skrå, den anden lige over.
- Derefter laves et hak i barken ca 2 cm fra den skrå ende. Dette bliver lydhullet i fløjten.
- Lav et snit gennem barken rundt om fløjten ca 2 cm fra den lige ende.
- Bank forsigtigt med knivskaftet for at få barken til at løsne sig. Vrid barken forsiktigt af i ét stykke.
- Når barken er taget af, skæres en tynd flig af fra hakket ved lydhullet og frem til spidsen af fløjten.
- Derefter laves lydhullet i barken ved at skære et hul på undersiden af hakket . Evt. kan man skære et stykke af grenen på ca 1 cm.
- Så sættes barken på plads og fløjten er klar til brug! Kommer der slet ingen lyd, kan man forsøge at skære lidt mere på lydhullet eller endda snitte en flig af i spidsen af fløjten.
|
|